Събота, 15 Август 2020 г.

Празник на коледарската песен в Алфатар

Всяка една Коледна сутрин по – вече от 40 години в Алфатар се провежда празник на коледарската песен.
Празникът започна в 9.30 часа и бе открит от кмета на общината. Включиха се три коледарски куди – от НЧ"Й. Йовков – 1894г.", които пресъздадоха много прецизно целия обичай по посрещането на коледари, втора коледарска куди при Клуб на инвалида и пенсионера №1 и коледарска куди със станиник Георги Атанасов.Последните бяха в най подходяща възраст да бъдат коледари и заслужават поощрение за вложеното старание при подготовката и представянето им в коледната нощ и самия празник., с малката забележка за традиционния дрескот. Четвъртата куда уморена от нощния преход не се яви в празничната утрин
Трите коледарски куди получиха коледни краваи, малки суми от НЧ"Й. Йовков – 1894г." и не по малко лично от кмета на общината.
В следващото издание е планирано да се включат и коледари от съставните селища на общината, за да стане празника по богат и по пъстър.
И т.г. празникът завърши с голяма празнично хоро, което до миналата година традиционно и напето водеше един от коледарите който се помнят в Алфатар Никола Касчийски.

Facebook коментари