Събота, 20 Април 2024 г.

В област Силистра търговците на зърно са редовни

42-ма търговци на зърно в Силистренска област провериха инспекторите от Офис Силистра, за да установят спазват ли се законовите изисквания за свързване на касовите им апарати със системата на НАП. Това се отнася за търговците на зърно, регистрирани по Закона за ДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно, които следваше да осъществят дистанционна връзка на фискалните си устройства с НАП до края на ноември. Ако някой от тях извършва продажби след края на ноември и фискалното му устройство не е свързано със сървърите на приходната администрация, може да бъде глобен с до 10 000 лв. и едновременно с това обектът му да бъде запечатан.
В Силистра са проверени 42-ма търговци, като инспекторите са установили, че 13 от тях имат необходимата по закон електронна връзка с НАП, а останалите 29 нямат регистрирани фискални устройства в териториалната дирекция, тъй като извършват разплащанията само по банков път и нямат задължение да отчитат онлайн продажбите си в НАП.

Припомняме, че до края на март 2012 година всички останали търговци трябва да установят дистанционна връзка с информационната система на приходната агенция. Всеки търговец може да провери дали неговото фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на новата наредба за отчитане на продажбите с фискални устройства или ще му се наложи да си купи ново. Допълнителна информация за това, кой модел касов апарат може да се доработи и в кои случаи се налага закупуването на ново устройство, може да се намери в интернет сайта на приходната агенция www.nap.bg или на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор от цялата страна.

Facebook коментари