Вторник, 24 Май 2022 г.

Областният управител Николай Димов и общините са част от инициативата "Да изчистим България за един ден"

Областният управител Николай Димов бе домакин на поредния етап от националната кампания на БТВ "Да изчистим България за един ден" на регионално ниво. Той и заместниците му Тодора Цонева и Алтимир Адамов участваха вчера (20.12.2011 г.) в работна среща, на която мениджърът на кампанията Мария Лазарова представи актуалното състояние на инициативата към момента, акцентите в нея, етапите и текущите събития. Към мащабния проект "Да изчистим..." бяха привлечени и представители на общините от област Силистра - заместник-кметове, експерти за връзки с обществеността и по екология, представители на клубовете по екология и еко-патрули към Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Силистра, чийто опит и компетенции ще са от съществено значение за добрата организация на предстоящите дейности на местно ниво.
Над 2 000 незаконни сметища и замърсени места са отбелязани до момента на картата в сайта на кампанията. Около 12 000 българи са регистрирали желанието си да участват в почистването, информира Мария Лазарова. Тя подчерта, че ранното предварително маркиране на мръсните зони в страната е от ключово значение за планирането и успеха на проекта и "едно проучване от страна на местните партньори на кампанията – институции и администрации - в рамките на населените места и на общините, ще потвърди актуалността на данните и ще даде обективна представа за последващи ефективни действия.
"Кампанията "Да изчистим България за един ден" не е самостоятелен акт. Тя е процес, който е предхождан и съпровождан с локализацията на незаконните сметища, със създаването на логистика и организация по почистването, със самото почистване, сметоизвозване и депониране на тези отпадъци, обясни необходимостта от добра организация областният управител Николай Димов. Той потвърди ангажимента на областната администрация - освен с личното си участие, да съдейства за координацията между общините, бизнеса, неправителствените организации, неформалните групи, училищата и др., "за да е ефективна помощта им и на 12 май 2012 г. (когато е финалът на кампанията) да се поздравим с по-чисти 100 хиляди кв. км в България. "
Маркирането на мръсни зони ще продължи до месец май 2012 г. До тогава могат да се регистрират и доброволците и да заявят необходимостта си от средства и материали за почистването, стана ясно на срещата.
Освен 28-те областни администрации, към инициативата, под различни форми, са се присъединили и министерствата на образованието, младежта и науката, на екологията, на правосъдието и на отбраната.
Кампанията има една основна цел – промяна в общественото съзнание, бе изтъкнато на срещата. В този смисъл, сред значимите етапи на кампанията е и текущата инициатива "ЧистоЗнание", която включва поредица от събития в цялата страна, свързани с неформално образование в областта на опазването на околната среда, разделното и безопасно събиране на отпадъците.
Актуална информация за хода на кампанията може да бъде открита на адрес www.daizchistim.bg.

Facebook коментари