Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Седем години от началото на реконструкцията на площад "Албена" в Силистра

Преди точно 7 години, на 10 юли 2017 г., стартираха строително-ремонтните дейности по проект "Реконструкция и рехабилитация на пл. 'Албена' - гр. Силистра". Проектът, финансиран по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г., възлизаше на обща стойност 2 264 013 лв., като 1 924 411 лв. бяха предоставени от ЕФРР и 339 601 лв. от националния бюджет.

Проектът имаше за цел да повиши привлекателността на града и качеството на живот чрез рехабилитация на значими градски пространства. Основните дейности включваха реконструкция на алейната мрежа, тротоарните настилки, възстановяване на водното огледало и паметник на "1800 години Силистра", създаване на детска площадка и зони за отдих, изграждане на велоалея, въвеждане на видеонаблюдение и енергоспестяващо осветление, както и осигуряване на достъпна среда за хора със затруднена мобилност.

Ремонтът обхвана площ от 30 028 кв. м, включваща площад "Албена", ул. "Москва", кръстовището с ул. "Тутракан" и кръговото кръстовище около бензиностанция ОМВ. За да се запази и обогати зелената растителност, бяха засадени нови иглолистни и широколистни дървета, вечнозелени и цъфтящи храсти, като същевременно бяха оформени короните на съществуващите дървета за по-добра осветеност и безопасност.

Реконструираният площад "Албена" беше официално открит на 24 април 2018 г. с тържествена церемония, превръщайки се в модерно и привлекателно градско пространство за всички жители на Силистра.

Facebook коментари