Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Силистра: Майката на 19-годишен израелски войник, отвлечен от "Хамас", се помоли за неговото спасение

Майката на 19-годишен израелски войник, отвлечен по време на терористичните атаки на "Хамас", се помоли за неговото спасение в Силистра.

Младият Нимрод Коен е един от около над 100-те заложници, останали в плен вече девет месеца. Днес майка му Вики Коен запали свещ в мемориалния комплекс на равина Елиезер Папо в крайдунавския град. Тя каза за БТА, че е получила информация от един от вече освободените заложници, че синът ѝ е жив.

"Следващата седмица момчето ми ще стане на 20 години. Моля се всеки ден да се върне у дома. Девет месеца е твърде много време. Дойдох в България, за да се помоля на гроба на Елиезер Папа, надявам се молитвата ми да бъде чута и Нимрод да се върне жив и в добро здраве", каза още майката на отвлеченото момче.

Елиезер Папо е един от 12-те най-почитани равини от еврейската общност. Той е роден в Сараево, завършил е като първенец на випуска едно от най-реномираните религиозни училища в края на 18 век. Когато му предлагат да избере къде да служи като равин, той казва, че иска малка и безпросветна община, като се заклева, че ще направи от нея център на духовността. Изборът му пада върху Силистра - малък град в тогавашната Османска империя.

Там Елиезер Папо организира училище. Пише книги, като сред тях е трудът му "Чудати съвети" - религиозни постулати и духовни и светски текстове, изучаван сега по целия свят в еврейските общности.

Facebook коментари