Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Общината и държавата насърчиха 71 даровити деца от Силистра през 2011 г.

Още шестима ученици от Силистра са одобрени да получат еднократна финансова помощ за завоювани постижения в национални състезания и конкурси по линия на Общинската програма на мерките за насърчаване на творческите заложби и потребности на деца с изявени дарби. Решението е взето на последното за годината заседание на експертно-консултативната комисия към кмета. Петима от одобрените са ученици на Общинското спортно училище "Дръстър" – медалисти от последното Държавно първенство по джу-джицу, финансов бонус получава и третокласничката Александра Димитрова от ОУ "Отец Паисий" за второто й място на Националния литературен конкурс "Духът на българина".
Общо 67 талантливи ученици от Силистра са получили финансова помощ за насърчаване на творческите им заложби и изявени дарби на обща стойност 2020 лв. Други четирима са заслужили едногодишни стипендии от Министерството на образованието, младежта и науката за призово класиране в състезания, конкурси и олимпиади, включени в календара на министерството, показва справка от общинския отдел "Образование".
За следващата бюджетна година се обсъжда вариант за увеличаване на размера на еднократната финансова помощ в рамките на досегашния фонд на програмата, който за 2011 г. бе 3000 лв.
Общинската програма за насърчаване на даровитите деца се прилага от 2007-ма година и печели все по-широка популярност. Но се забелязва тенденция към намаляване броя на талантливите силистренци с национални стипендии, коментират специалистите.

Facebook коментари