Вторник, 23 Юли 2024 г.

Екологична катастрофа в Кълъраш: Езерото Мостища пресъхва

Тревожни кадри от езерото Мостища в окръг Кълъраш показват екологична катастрофа, предизвикана от прекомерно изпомпване на вода за напояване и липса на грижи от страна на Националната агенция за благоустройство (ANIF).

Над 100 хектара от езерото, разположено между общините Манастиря и Доробанцу, са напълно пресъхнали от пролетта насам. Според местните власти, ANIF е използвала водата от Мостища за напояване на земеделски земи, без да я допълва, както е предвидено в техническия проект.

Помпата, която трябваше да се справи с допълването на водата, не е функционирала поради задължения на ANIF към доставчика на електроенергия.

"Не природата, а човекът е виновен за това бедствие", заяви пред Digi24 бившият директор на ANIF Călărași, Думитру Стан.

Кметът на община Mănăstirea, Мариан Янку, допълва, че през март езерото е било пълно с вода и риба, но "след продължителната суша и неконтролираното напояване е достигнало това, което се вижда в момента".

"От езерото Мостища, над сто хектара, по това време е сухо, пясък. На мястото, където преди три месеца, четири месеца растяха риби, сега пасат овце", казва Янку.

Източници на Digi24 разкриват, че прекомерното използване на вода за напояване, без последващо допълване, е основната причина за пресъхването на езерото.

"Да се ​​изпомпва вода, така че първия път да се осигури правилното ниво, след което да се направи правилна експлоатация и правилна поддръжка на това езеро. В противен случай ще има големи щети", обяснява Думитру Стан.

Кметът на община Mănăstirea моли правителството за помощ за спасяването на екосистемата. Две помпи биха могли да решат проблема, но едната е стара и неработеща, а другата не е електрифицирана, поради дългове на ANIF.

Тази екологична катастрофа е поредният пример за безотговорно отношение към природните ресурси и липсата на контрол от страна на държавните институции. Важно е да се вземат незабавни мерки за спасяването на езерото Мостища и за предотвратяване на подобни бедствия в бъдеще.

Facebook коментари