Вторник, 23 Юли 2024 г.

"Нашият Дунав": Туристическо дружество Силистра организира поход в каньона "Сухоречие" на 22 юни

В събота - 22 юни, Туристическо дружество Силистра е домакин организатор на проявата "Нашият Дунав" (ТЯ ЗАВЪРШВА ВЕЧЕРТА ОТ 19 ч. В РЕСТОРАНТ "КУИН" НА ЕДНОИМЕННИЯ КОМПЛЕКС В КВ. ДЕЛЕНКИ НА СЕЛО АЙДЕМИР). Проявата ще започне в 10 ч. с посрещане на гости от 13 други дружества в страната при паметника "Димитър Дончев" край главния път Силистра - Добрич преди разклона за Кайнарджа.

Продължението е поход, който ще тръгне от площада пред кметството на село Краново, докъдето ще се достигне с транспорта на всяка от групите. Маршрутът е по първата в каньона "Сухоречие" екопътека, наречена "Крановски скален лабиринт". Тя е дълга около 1,5 км и до нея се стига до малко компрометиран във времето асфалтов и по добре оформен черен път.

Разходката по пътеката включва сравнително екстремни изкачвания по обезопасени с укрепени дървени парапети и стълбички - пътеки, както и разглеждане на отделните елементи на скалната природна даденост. Запомнящи са всички от тях, но най-вече тези с имена, включващи и помещения – пещери, именувани по нечие въображение с цел визуално запомняне: "Вратата", "Двете брачни халки", "Цитаделата", "Спатията", "Корабът", "Двуетажната пещера" и др.

Екопътеката, която бе открита през м. октомври 2021 г., е от кръгов тип, като в лявата страна се достига до сравнително стръмна дървена стълба, по която става изкачване на по-високото ниво. Тя дава възможност на всички, които преминават по нея, да тръгнат от едната ѝ страна и да излязат на същото място, но от другата ѝ страна. И за финал да поседнат на импровизирана беседка с каменни плочи и дървесни трупи. В намеренията на община Кайнарджа влизаха планове тук да има изградено каменно огнище, както и чешма, за да стане мястото подходящо за пикник, но до момента не се реализирани.
Според специалистите, тук се намират уникални за Европа вдълбавания в скали над равна повърхност. Предполага се, че след ледниковата епоха е възможно точно по тези места да са били първите на Стария континент терени, където хората са заживели в самоорганизирани общности. От високите кътове се открива невероятна за фото сафари панорама към по-близки и по-далечни скални образувания, които в бъдеще също може да бъдат превърнати в алтернативни анимационни моменти.

Това е първата устроена екопътека в Добруджа, като трябва да отбележим, че преди повече от десетилетие и половина за посетители пак по проекти са пригодени пещерите (тип комин, за което напомнят и останалите в топонимията наименования), известни като Малката Баджалия – при село Войново, и Голямата Баджалия (светилището на проповядвалия по тези места бог Залмоксис – ученик на Питагор и последовател на Орфеизма), намираща се при с. Стрелково.

Подобни има и на други места по Сухоречието от Силистра до Добрич, което е с дължина поне 65 км. Изработени в идеен план в близкото минало са били и три допълващи се маршрута, които ги включват в своите дестинации, но те не бяха развити. Сегашната придобивка, представляваща 3-километров маршрут на две нива, е разположена на десния бряг на Суха река и е модел за усвояване на природното наследство за нуждите на екологичния туризъм.
В допълнение към темата: преди повече от 10 години Областна администрация Силистра спечели на национално ниво конкурса за отлична туристическа дестинация ЕДЕН в Европа с проекта "Седем състояния на водата – Дух, Здраве, Вяра, История, Красота, Традиция и Бит", част от който бяха и красивите пейзажи по Суха река, както и скалните манастири по нея. Проектът бе представен в Брюксел и чрез него област Силистра стана една от първите в страната, влизайки в европейския проект "Най-добри европейски дестинации" (ЕДЕН).

След похода е посещението на всички гости на Историко-мемориален комплекс "Историческа чешма 1774", свързана с Кючуккайнарджанския мирен договор между Руската и Османската империи, подписан преди 250 години. На събитието предния ден - 21 юни, е предвидена реализацията на програма, включваща освещаване на паметна плоча, посветена на годишнината, мини изложба на представител на НД "Традиция" и научна кръгла маса с участието на близо десет учени, изследователи и краеведи от Силистра, Варна, Велико Търново, Кайнарджа и др.

Източник: ВЕРСИНАЖ

Facebook коментари