Вторник, 23 Юли 2024 г.

Едуардо Басо от Португалия е гост за честванията на 250 години от Кючуккайнарджанският мирен договор

На 21 юни 2024 г. от 10 ч. в село Кайнарджа в комплекс "Историческа чешма 1774 г." и в намиращия се на негова територия Туристически посетителски център започва програмата във връзка със събитието "250 ГОДИНИ КЮЧУККАЙНАРДЖАНСКИ ДОГОВОР". То е организирано от община Кайнарджа с кмет Любен Сивев и се осъществява със съдействието на Областна администрация Силистра с областен управител Илиян Великов. От 2015 г. Кайнарджа е член на международната неправителствена организация Европейска мрежа "Места на мира", поради което нейният председател Едуардо Басо от Португалия е гост на събитието (на снимката).

Кючуккайнарджанският мирен договор е подписан на 21 юли 1774 г. между Руската и Османската империя. С него Силистренският край и конкретно Кайнарджа остават със запазено място в световната история. Програмата включва освещаване на посветената на годишнината паметна плоча, извършено с водосвет от отци от Доростолска епархия начело с епископ Борис. Предвидена е изложба, подготвена от Валентин Петков от силистренския клон на Национално дружество "Традиция", която е връщане във времето от преди два и половина века. В нея той се е постарал да предложи няколко момента, свързани със събитията от преди 250 години. Те допълват атмосферата на Туристическия посетителски център, посещаван всяка година от над 3 000 души – хора от различни възрасти и краища на страната. Включително от участниците в проведените вече 22 издания на Фолклорен събор "Край чешмата – под върбата", поредното от които бе миналата седмица.

Научната кръгла маса е с участие на автори на доклади от Силистра, Варна, Велико Търново и Кайнарджа. Дафинка Станева, Кайнарджа: "Паметта за Кючуккайнарджанския мир от 21 юли 1774 г., съхранявана в село Кайнарджа". Проф. д-р Андрей Андреев, ВТУ-Велико Търново: "Русия – покровител на православните християни в Османската империя". Проф. д.н. Нина Дюлгерова, Дружество Варна към Съюз на учените: "Договорът от Кючук Кайнарджа от 1774 г. – дихотомия война-дипломация". Доц. дфн Тодорка Георгиева, Филиал Силистра, Русенски университет: "Права и свободи на християнското население според Кючуккайнарджанския мирен договор от 1774 г.". Д-р Йордан Касабов, Силистра, етнолог: "Събития, демографски и социално-верски характеристики в българските земи на Османската империя през втората половина на XVIII и до началото на XIX век". Иван Занов, Силистра, историк и краевед: "Демографски промени в Силистренско по време на Руско-Турската война (1768-1774)". Валентин Събков, Варна, историк изследовател: "Военният път към Кючук Кайнарджа", Джевдет Тахироглу, независим изследовател: "Кючуккайнарджанският мирен договор и кримските татари в България".

На 21 юни 2014 г., т.е. преди 10 години бе финализиран проект по програма "Развитие на селските райони", благодарение на който с нов Туристически посетителски център и музей бе обогатен Историко-мемориалният комплекс около Кючуккайнарджанска чешма. Центърът бе открит с ритуал, вписан в тържеството "240 години от подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор между Руската и Османската империи през 1774 г.". Православни отци от Доростолска епархия проведоха водосвет за освещаване на новата културна и социална придобивка, съхраняваща исторически и етнографски материали, някои от които дарени от руска страна.

Открит бе бюст паметник на руския фелдмаршал Пьотър Румянцев, участник във войната срещу Османската империя (1768-1774 г.), завършила с подписване на мирен договор в Кайнарджа, в чест на който за изстреляни 101 топовни залпа. Паметникът е дело на силистренския скулптор Йордан Колев и е част от Алея на пълководците. Нейното начало бе дадено преди 16 години с откриване на паметник в чест на руската императрица Екатерина Велика.

Източник: Община Кайнарджа

Facebook коментари