Вторник, 23 Юли 2024 г.

22-рият Фолклорен събор "Край чешмата – под върбата" в Кайнарджа събра над 50 изпълнители

В навечерието на 250-годишнината от подписването на Кючуккайнарджанския договор, в село Кайнарджа се проведе 22-рото издание на емблематичния Фолклорен събор "Край чешмата – под върбата".

Събитието, чакано с нетърпение не само от жителите на Община Кайнарджа, но и от много гости, се състоя на територията на комплекса "Историческа чешма - 1774".

Тази година съборът се отличаваше с задължително изпълнение на жътварска песен от всеки участващ колектив. В него се включиха над 50 изпълнители от читалища и клубове от цялата страна, а гост на събитието бе Професионален ансамбъл "Добруджа" от Добрич.

Въпреки трудностите, причинени от зимната буря, общинското ръководство положи усилия, за да осигури комфорта на гостите и да им позволи да се насладят максимално на изпълненията.

"В тазгодишното издание на събора решихме да включим и изпълнение на жътварска песен от всеки художествен колектив. Целта ни е да съхраним и популяризираме позабравени жътварски песни от Добруджа", сподели Дафинка Станева, общественик от Кайнарджа.

Събитието се радваше на голям интерес и много положителни отзиви. "Благодаря на организаторите за цялостното провеждане на фолклорния събор в Кайнарджа!", написа Дафинка Станева във Фейсбук.

Журито на събора определи следните награди:

• Награда за жътварска песен:

o Всички индивидуални изпълнители до 18 г. възраст
o НЧ "Стефан Караджа -1936г.", с. Телериг, общ. Крушари, обл. Добрич, Група "Здравец"
o НЧ "Асен Златаров -1872г.", гр. Шумен, кв. Дивдядово, ГАФ

• Награда на Кмета на Община Кайнарджа:

o НЧ "Св. Св. Кирил и Методий -1966г.", гр. Силистра, ТА "Ритъм"
o Пенсионерски клуб "Добруджански глас", гр. Добрич, ЖПГ, ТС, АМПГ

• Награда на НЧ "Отец Паисий -1942г.", с. Кайнарджа:

o НЧ "Свобода -1941г.", с. Горун, общ. Шабла, обл. Добрич, ПГ "Росна китка"
o НЧ "Надежда -1943г.", с. Зарник, общ. Кайнарджа, обл. Силистра, ДТС "Медено звънче" - за най-атрактивен танцов клуб

Фолклорен събор "Край чешмата – под върбата" за пореден път доказа, че е важен културен форум, който съхранява и популяризира фолклорните традиции на Добруджа.

Източник: РЕКИЦ-Силистра

Facebook коментари