Вторник, 23 Юли 2024 г.

В България жените ръководители са два пъти повече отколкото в Турция

Една трета от фирмите в България са собственост на жени-предприемачи, каза директорът на Дирекция "Интернационализация на малките и средните предприятия" в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Младен Велев по време на Българо-турски дамски бизнес форум в Търговище.

Форумът, който е организиран от Българско-турския дамски бизнес клуб и Генералното Консулство на Република Турция в Бургас, в партньорството на Община Търговище, събра близо 130 участници от двете страни.

Община Дулово беше представена на форума от заместник-кметовете Тансер Бейти и Айваз Чакър. Събитието събра на едно място бизнес лидери и представители на различни институции от България и Турция, с цел да обсъдят възможностите за развитие на женското предприемачество и сътрудничество между двете страни.

Събитието предлага възможност за запознаване на участниците с обществено значими и икономически проекти.

"Този форум е още една стъпка за задълбочаване на икономическите отношения между България и Турция, но и на контактите и приятелството между хората от двете страни. Форумът е не само възможност за обмен на идеи и опит, а е и платформа за вдъхновение и подкрепа сред жените в бизнеса", посочи Младен Велев.

Представени бяха конкретни данни, свързани с жените в бизнес средите. Позовавайки се на данни на Световния икономически форум, Велев посочи, че през 2023 г. жени са били 32 процента от мъниджърите в световен мащаб. В Европа дамите заемат 34,7 на сто от мениджърските позиции, по данни на Евростат.

В Турция жени са 20 на сто от ръководителите. В България процентът е 42, като така страната заема трето място сред държавите на Стария континент. А в Търговищка област 37,1 процента от ръководителите са жени.

Младен Велев представи данни и за жените, заемащи висши ръководни длъжности. В световен мащаб те са 25 процента, в Европа са 33,8 на сто, а в България - 18,3 процента.

От 30 до 35 процента от фирмите у нас са собственост на жени, каза представителят на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. По негови думи жени притежават около 30 на сто от фирмите в света, а в европейските държави средният процент е 34,5. В Турция жените със собствен бизнес са по-малко - около 20-25 на сто.

Общият обем на стокообмена между България и Турция за 2022 година възлиза на между 6-7 милиарда евро, като два пъти по-висок е делът на износа от южната съседка към България, посочи Велев и подчерта значението на днешния форум за по-нататъшното развитие на българо-турските икономически отношения.

Facebook коментари