Вторник, 23 Юли 2024 г.

Наградени са най-добрите рисунки в конкурса "Слънчевите руни"

Повече от 300 деца от България и чужбина са участвали в 15-ия международен конкурс за детска рисунка "Слънчевите руни в българските носии и тъкани. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в крайдунавския град Йонка Господинова - организатор на проявата.

Участвали са деца от цялата страна, от българските училище във Вашингтон, Сарагоса, Прага, Виена, Истанбул, Бейзингстоук и три училища от Германия. Тя бяха разделени на две възрастови групи - от 6 до 12 години и от 13 до 18 години. Раздадени са 51 колективни и индивидуални награди в жанровете живопис, графика, компютърна презентация и изработване на родословно дърво.

От тази година конкурсът прераства в образователен проект, а организаторите му целят да помогнат за съхраняването на българските традиции и обичаи. Те са изработили учебно помагало, в което децата могат да съставят своето родословно дърво, като опишат и обичаите и значими събития от историята на рода. Помагалото съдържа още полезна информация за градовете в България, както и снимки на личности, свързани с родната история.

"Това го прави много търсено и популярно сред българските училища и общности в чужбина. Вече е изчерпан целия първи тираж от него и отпечатахме нови 2000 броя. На запад правенето на родословно дърво е много по-разпространено, хората имат традиции в тази посока", каза Господинова.

През годините в конкурса са участвали деца от редица европейски държави, САЩ и Канада. С творбите са правени изложби в българските посолства в Букурещ, Брюксел и Виена, както и сред българските общности в Битоля и Слобозия.

Facebook коментари