Сряда, 30 Септември 2020 г.

17 заболели от туберкулоза в силистренско тази година. Започнаха профилактични прегледи в МБАЛ-Силистра

Безплатни профилактични прегледи за туберкулоза започнаха в пневмо-фтизиатричното отделение на силистренската болница, съобщи ръководителката на отделението д-р Светла Андреева. Прегледите са в рамките на втората за тази година седмица на отворените врати - част от дейностите по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата и програмата "Подобряване на контрола на туберкулозата в Република България".
Заболеваемостта от туберкулоза в Силистренско през 2009 година е 39,1 на 100 000 души - над средното равнище за страната, което е 33,6 на 100 000 души. От началото на тази година в областта са регистрирани 17 нови заболели от туберкулоза. В силистренското село Искра, в което живее предимно малцинствено население, има туберкулозно огнище и там се вземат мерки за ограничаване на заболеваемостта.

Във връзка с изпълнението на дейностите по двете програми в Силистра работи екип от патронажни медицински сестри за пряко наблюдение на лечението на пациентите с туберкулоза в продължителната фаза и работа с контактните граждани.

Facebook коментари