Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Силистренски бизнесмен събра огромен брой преференции и измести партиен лидер в листата на ГЕРБ-Силистра

Вчерашните избори донесоха изненадващ обрат за листата на ГЕРБ-Силистра. Последният в листата, местният бизнесмен Милен Делийски, събра впечатляващ брой преференции, в резултат на което предизвика изместване на партиен бос и промяна в позициите на кандидатите.

На изборите, проведени на 9 юни, Делийски получи подкрепа от 2018 избиратели. За пренареждане на листата на кандидатите са необходими минимум 7% от общия брой подадени действителни гласове. В случая, за ГЕРБ-СДС са гласували 8912 души, което означава, че прагът за пренареждане е 624 преференции.

Само водачът на листата Тома Биков и Ивелин Статев минават тази граница с 682 и 629 преференции съответно. Въпреки това, водачът Тома Биков не може да бъде изместен заради 4377 гласа без преференции, които се добавят към неговите преференции.

Така Милен Делийски се придвижва на второ място в листата, изтласквайки всички останали кандидати надолу. Това води до изместване на областния координатор на ГЕРБ за Силистра и член на Изпълнителното бюро на партията Тодор Тодоров на четвърто място от втората позиция. На трета позиция застава Ивелин Статев.

Този резултат показва силната подкрепа за Делийски и може да доведе до значителни промени в местната политическа сцена. Очаква се новият състав на листата да бъде официално утвърден след окончателното преброяване и проверка на резултатите от Централната избирателна комисия.

Снимка: Незабравка Кирова

Facebook коментари