Събота, 20 Юли 2024 г.

"Седянка" с покана за участие във Фестивал за православна музика в Несебър

Смесен хор "Седянка" с диригент Лидия Кулева, който е самодейна певческа формация при НЧ "Доростол-1870", се завърна от участие в XX-ия Международен фестивал на православната музика - Поморие 2024 г., в който се включиха 21 формации - самодейни, професионални и сугубо църковни, представители на 4 страни - България, Австрия, Сърбия и Молдова. В него силистренци участваха за четвърти път, като са били част от проявата и в нейния прощъпулник през 2004 г.

По време на проявата "Седянка" получи покана за участие и във второто издание на друг подобен форум - Фестивал за православна музика в град Несебър, дело на Народно читалище "Яна Лъскова – 1905". Миналия септември за пръв път в старата митрополия в Несебър, построена през 6 в., и носеща името на Божията Премъдрост – Света Софѝя, влезе в ролята си на духовен център и се изпълни с живот, благодарение на православни песнопения в прослава на Пресвета Богородица, тачена като закрилница на града. Според публикация в сайта www.anafora.bg инициаторите на проявата са решили "Старата митрополия "Света Софѝя" да бъде съсредоточие на подобни начинания в прослава на Божията майка".

С евентуалното си участие в Несебър на практика "Седянка" ще продължи традицията да бъде част от прояви с православна певческа тематика, тъй като освен тазгодишното си включване във международния фестивал на православната музика в Поморие има няколко участия в Националния православен фестивал за църковна музика "Св. св. Кирил и Методий" - град Попово, както и веднъж в десетото издание на Фестивала за източноправославна музика - Сливен 2023 г.

Източник: Йордан Георгиев

Facebook коментари