Неделя, 16 Юни 2024 г.

В Русе тренираха за евентуални наводнения

Специализирана тренировка извършиха в езерото в лесопарка "Липник" до село Николово служителите на Военно формирование 32420. Това съобщи експертът по връзки с обществеността в областната администрация в Русе Георги Георгиев.

Той уточни за БТА, че занятията са свързани с подготовка за реакция при евентуални наводнения. Тренира се преминаването с военна техника през т.нар. водна преграда. За целта са използвани машини БТР-60 ПБ, които са участвали и в спасителната акция при наводнението в село Цар Калоян през 2007 година, припомни Георгиев.

Днес пред погледа на командира на военното формирование подполковник Павлин Илиев и на областния управител Драгомир Драганов водачите са демонстрирали последователно маневри върху суша и във вода, като са кормували по предварително определен маршрут.

Подобни занятия се провеждат редовно, уточниха от областната администрация, като през тази година се очаква 20 военнослужещи от Сухопътни войски на Българската армия да преминат през такова обучение.

"Подобни инициативи са полезни, защото дават възможност за разиграване на различни сценарии, а бързата и адекватни реакция в подобни случаи е от критично значение", коментира Драгомир Драганов, цитиран от пресслужбата на областната администрация в Русе.

Facebook коментари