Неделя, 16 Юни 2024 г.

Близки на отвлечено от "Хамас" израелско момиче се молиха за нея в Силистра

В Силистра семейството и приятели на 19-годишно момиче, отвлечено по време на терористичните атаки на "Хамас" срещу Израел, се помолиха за нейното спасение.

Младата цигуларка Агам Бергер е една около 100-те заложници, останали в плен повече от седем месеца. Днес майка й Мерав Бергер и двете й сестри запалиха свещи в мемориалния комплекс на равина Елиезер Папо в крайдунавския град.

"Вече осми месец се тревожим за нашата дъщеря. Днес се молихме тя да се върне жива и невредима вкъщи. Дойдохме в Силистра с вяра и надежда, защото тук е погребан Елиезер Папо, чиито мъдрост и знание могат да правят чудеса. Вярваме, че ако се помолим на гроба му, той ще направи най-доброто и скоро нашето момиче, което толкова много обичаме, ще се върне при нас", каза за БТА Мерав Берген.

Елиезер Папо е един от 12-те най-почитани равини от еврейската общност. Той е роден в Сараево, завършил е като първенец на випуска едно от най-реномираните религиозни училища в края на 18-ия век. Когато му предлагат да избере къде да служи като равин, той казва, че иска малка и безпросветна община, като се заклева, че ще направи от нея център на духовността. Изборът му пада върху Силистра - малък град в тогавашната Османска империя.

Там организира училище. Пише книги, като сред тях е трудът му "Чудати съвети" - религиозни постулати и духовни и светски текстове, изучаван сега по целия свят в еврейските общности.

Папо освен ранг на равин е имал и степен по медицина. Така започва да лекува хората без оглед на религиозна принадлежност. Когато по време на Руско-турската война (1819-1827) сред руските войници избухва епидемия от холера, равинът се включва в лечението на болните, като организира карантинни пояси и лазарети. Той успява да излекува мнозина, но сам става жертва на болестта.

Погребан е на брега на Дунав, а през 2003 г. в негов памет е построен мемориален комплекс.

Facebook коментари