Неделя, 16 Юни 2024 г.

Изкуствени гнезда за застрашения ловен сокол поставят румънци в Добруджа

60 изкуствени гнезда ще бъдат поставени на стълбове за високо напрежение в Южна Румъния тази година, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на съобщение на Румънското орнитологично дружество.

Първите гнезда бяха монтирани в средата на април на няколко места в Добруджа, Бараган и южна Мунтения в партньорство с "Транселектрика" (Transelectrica). Акцията е част от международен проект за опазване на ловния сокол (Falco Cherrug), застрашен вид както в Румъния, така и в България.

"Тази консервационна мярка е необходима, тъй като според наблюденията, направени в други части на района, обитаван от ловния сокол, основен ограничаващ фактор за увеличаване на популацията е наличието на места за гнездене, тъй като тези соколи не изграждат свои собствени гнезда, а заемат гнездата на други видове", се казва в публикация на уебсайта на Румънското орнитологично дружество.

Гнездото е по модел, използван в подобни проекти за опазване на ловния сокол в Европа. То е изработено от алуминий и е с обем 0,2 кубически метра, тежи около 8 кг, а в основата му има метална мрежа, която предотвратява натрупването на дъждовна вода, върху която е положен слой чакъл за защита.

Изкуственото гнездо може да бъде заето и от други видове хищни птици, особено от керкенез (Falco Tinnunculus) или белоопашат мишелов (Buteo Rufinus), като последният има собствено гнездо, направено от клони вътре в алуминиевото гнездо. Специалистите са забелязали, че тези гнезда са обитавани и от посевната врана (Corvus Frugilegus), както и от гарван гробар (Corvus corax), вид, който живее в района на Добруджа и чието гнездене в такива структури е докладвано в България от БДЗП , партньор в проекта "Живот за соколите" (Life for Falcons).

"Едно от предимствата на тези конструкции е, че те осигуряват постоянно място за гнездене за разлика от естествените гнезда, които периодично се премахват от електроенергийните компании извън сезона на гнездене, за да се предотвратят евентуални щети на електропроводите", отбелязват от Румънското орнитологично дружество.

Същевременно електропроводите осигуряват защита срещу бракониерство, което е основна заплаха за много видове хищни птици, включително ловния сокол.

През следващите месеци акцията ще продължи в същия район, като ще бъдат поставени изкуствени гнездови места както във, така и в близост до зони от Натура 2000, включени в проекта "Живот за соколите".

Проектът "Осигуряване на възстановяването на застрашения ловен сокол в България и Южна Румъния" е с продължителност над 5 години и е съфинансиран от програма LIFE на Европейския съюз.

Facebook коментари