Неделя, 03 Март 2024 г.

Най-голямата напоителна помпена станция се руши

Най-голямата на Балканите помпена станция за напояване от река Дунав край силистренското село Малък Преславец се унищожава. Цялото оборудване и всички метални части са нарязани за скрап и изнесени. Жителите на Малък Преславец наричат случващото се "пладнешки обир".

Четвърти месец работници с тежка техника режат и товарят на камиони всичко метално в помпената станция. Шефовете им отказват коментар. Твърдят, че имат разрешение от земеделското министерство, което е собственик на съоръжението. Местните хора са възмутени и искат обяснение защо с лека ръка се затрива трудът на поколения и то с държавната благословия.
Проверка на полицията е установила документна измама. Преписката по случая е във Върховната прокуратура. Въпреки това рязането на тръбите в станцията продължава със заповед на земеделския министър.
Не е ясно кой контролира какво количество метали се изнасят от обекта, нито кой печели от това. Възстановяването на Помпената станция и доизграждането на поливната система със средства по оперативните програми са стратегически цели в плана за развитие на областната управа. Има и 2 инвестиционни намерения за превръщането на обекта в Помпено-акумулаторна водноелектрическа централа. Това се знае в министерството. Но въпреки всичко обектът се унищожава.

Facebook коментари