Петък, 14 Юни 2024 г.

9-10% ръст на заплатите тази година

До 1600 лева достига разликата в средната заплата у нас между отделните области, сочат последните данни на националната статистика.

Георги Първанов, експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта, обясни пред БНР, че тези данни не са изненадващи.

"Подобна е ситуацията и в съседните страни. Важно е да сравняваме не само номиналния размер на заплатата, но и показатели като качество и цена на живота".

Той отбеляза че централите на повечето от компаниите са в София и в големите градове.

"Центровете на общинските и държавни компании също са там. Повечето неправителствени организации са там. Продължава и процесът по преместване на млади хора към големите градове".

Първанов отбеляза, че компаниите са под много голям натиск.

"Евентуалното въвеждане на еврото ще създаде и допълнителен такъв. Част от тях са на ръба на възможностите хем да бъдат печеливши, хем да успяват да задържат персонала. Важна е системата за атестация".
Експертът посочи, че се наблюдава сериозен ръст на заплатите през последните години.

"Той продължава и през тази. Вероятно ще има около 9-10% средно увеличение. Големият въпрос е колко е реалната инфлация и дали производителността расте паралелно с увеличаването на заплатите".

Първанов прогнозира, че през тази година ще видим сравнително еднакъв ръст на заплатите в различните сектори.

Той не пропусна да отбележи и негативната тенденция за наличие на голям брой хора, които нито работят, нито учат.

"Паднахме под три милиона като брой на хората, които работят".

Влизаме в летния сезон с огромен дефицит от кадри, обясни още експертът.

"Още сега трябва да се планират стъпките за зимния сезон и за следващото лято, както и дългосрочни визии в посока на по-бързия внос на кадри. Важно е България да има цялостна стратегия".

Facebook коментари