Събота, 13 Юли 2024 г.

Сезонни работници от Бангладеш ще помагат за прибиране на реколтата в Силистра

През тази година внасяме работна ръка от Бангладеш, за да приберем реколтата, коментира за Агри.БГ овощарят от Силистра Мирослав Черников

Мирослав Черников стопанисва около 1000 декара овощни насаждения в Североизточна България, от които около голяма част са череши. През последните години заради затруднения с поддържането на градините е намалил насажденията, но все още не се отказва от занаята.

"Черешите в момента са около 500 дка. Понамалихме площите малко, защото времената са трудни и не можем да издържаме финансово", коментира Мирослав Черников за Агри.БГ.

Предстои до броени дни да стартира и прибирането на първите най-ранни сортове от културата.

"Първият сорт череши "Ърли Лори", който трябва да берем, е компрометиран от дъждовете и около 50% от плодовете са напукани, но се надяваме да е само това", допълни той. Част от реколтата е пострадала в следствие на продължителните валежи през последните дни.

Продукцията се реализира на пресния пазар у нас, тъй като износът става все по-труден за стопаните.

"Реализираме само продукцията, която е качествена и последните години реализираме само в България, защото цените у нас са най-добри. Дори в Западна Европа черешите са по-евтини, отколкото в България", коментира Черников.

Със старта на кампанията по прибирането на първите череши ще стане ясна и цената, на която от стопанството на Мирослав Черников ще се изкупуват черешите през тази година.

Четете още: Бивш футболист днес управлява 800 дка биоградини

По думите на овощаря проблем през 2024 г. ще бъде въвеждането на изискванията към превоза на стоки с висок фискален риск, в чийто списък останаха плодовете и зеленчуците.

"Имаме притеснения дали ще можем да се справим с тези условия, особено по-дребните земеделци, които може да претърпят и доста санкции през годината. Ако има много глоби, ще трябва да се вземе някакво отношение", коментира Мирослав Черников.

Проблемите с работната ръка остават на дневен ред и през тази година в овощарството.

"Имаме притеснения за работната ръка. Положението всяка година става все по-зле и по-зле. Доста от колегите, включително и аз, се опитваме да вкарваме хора от трети страни. Тази година очакваме да вкараме работници от Бангладеш", каза Мирослав Черников.

Към момента реколтата от първите плодове се очаква да бъде задоволителна, ако няма някакви неблагоприятни климатични явления.

Facebook коментари