Сряда, 17 Юли 2024 г.

Силистра почита героите: Пътуваща изложба за командирите на Опълчението е в града

Изложбата "Командирите на българското опълчение" бе открита денс в Етнографския музей в Силистра. Експозицията е дело на екипа на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа".

Експозицията е дело на екипа на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа". Тя е посветена на командния състав на Опълчението, начело с руския ген. Николай Столетов, като поставя акцент върху българските командири в редовете на Руската имперска армия. Представени са над 20 постера с биографиите на опълченските командири начело с генерал Столетов, бригадните командири, командирите на дружини, командирите на роти.

"Изложбата е посветена на хората, които имат важната задача да обучат българските доброволци и да ги превърнат в истинска военна част. Голяма част са възприемали назначението си в българското опълчение като понижение. Те са имали съмнения, че едни селяни ще могат да се противопоставят на една редовна и добре въоръжена армия. Въпреки това българските момчета успяват да се докажат, тъй като по-голямата част на отбраната на Стара Загора е поверена на тях", каза по време на откриването директорът на на Националния парк-музей "Шипка Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов.

Сред експонатите в експозицията има документи, медали, ордени и лични вещи. Изложбата гостува в Силистра до средата на юни.

Източник: БТА

Facebook коментари