Събота, 20 Юли 2024 г.

"Родината или Силистра": Потопете се в любовна приказка от Кримската война

На 16 май от 19.00 ч. ще имате възможността да се пренесете в любовната приказка от времето на Кримската война.

"Родината или Силистра" от Намък Кемал, в залата на Драматично-куклен театър Силистра. Само този месец можете да се възползвате от цена на билет 9 лв. за всички представления на театъра. Билети - при касата на театъра или в онлайн системата www.entase.bg.

За контакти : 0876007795, 0876 00 76 79, 0879698826

Действието в пиесата се развива по време на Кримската война. Младата Зекие, маскирана като войник, тръгва на фронта след любимия си и се включва в отбраната на Силистра. Така на бойното поле се преплитат любов и патриотизъм.
Намък Кемал е османски демократ, писател, интелектуалец, реформатор, журналист, драматург и политически активист. Заради критиките си към властта той е изгонен от Османската империя през 1867 г. и бяга в Париж.

През 1870 г. на Кемал е позволено да се завърне в Константинопол и в този период написва най-значимото си и влиятелно произведение - пиесата "Родината, или Силистра". Тя е поставена за първи път на 1 април, 1873 година. Произведението е преведено на руски и немски, докато авторът е жив, а по-късно е публикувана на много езици.

Режисьор на пиесата е Невена Митева, сценограф е Николай Нинов.

Участват актьорите Вероника Ханджиева, Александър Павлов, Елена Кешишева, Станислав Георгиев, Мирослав Петров, Стефан Станчев, танцьорите Александър Караколев , Недялко Неделчев, Илиян Деянов.

Пиесата е реализирана с любезното съдействие на Валентин Петков, член на клуб "Традиция" и Кубиляй Ерделикара Директор на театъра в кв. Малтепе, Истанбул, който е и генерален секретар на ЕТА - Евразийската театрална асоциация.

Източник: Драматично-куклен театър Силистра

Facebook коментари