Неделя, 16 Юни 2024 г.

Велика събота е

На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането Му в ада. По обичая на юдеите тялото на Иисус било положено в нов каменен гроб в Йосифовата градина. При погребението присъствали Мария Магдалена, майка на Яков и Йосиф. Гробът бил запечатан и пред него била поставена стража.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, Духът на Иисус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери за хората. Това ще се случи на другия ден. В Неделята, наречена Великден.

На Велика събота църковното богослужение продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с пасхалните и свършват при звуците на "Христос воскресе!"

В Силистра от 23:00 ч. в катедрална църква "Свети апостоли Петър и Павел" ще бъде посрещнат на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков.

От 23:30 ч. ще бъде отбелязано Възкресение Христово-Пасха.

Facebook коментари