Петък, 14 Юни 2024 г.

Феноменът 15/15: С какво се занимава силистренеца Момчил Неков

Той стана евродепутат с 34 000 преференции през 2014 г.

Помните ли феномена 15/15 от евроизборите през 2014 г.? Тогава така нарекоха роденият в Силистра кандидат за евродепутат Момчил Неков, чийто номер в листата съвпадаше с номера на "Коалиция за България", която го издигаше. С 34 000 преференции Неков, станал известен още като "Любимец 15", измести поставения под номер 1 - тогавашния лидер Сергей Станишев, и замина за Брюксел. Каква е равносметката му 10 години по-късно, как оценява работата си в Европарламента и смята ли, че изборът му е бил плод на грешка на гласоподавателите, го попитаха от [url=https://nova.bg/news/view/2024/05/02/454259/%D1%84%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8A%D1%82-1515-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D1%87%D0%B8%D0%BB-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%B5%D0%BF/Нова телевизия[/url]?

Питаме го за свършеното през 5-годишния му мандат и за това отдава ли успеха си на все още крехкия тогава опит на избирателите с опцията за преференции в бюлетината.

"Всеки човек, който влиза в дадена листа, вярва. Препоръчвам на хора, които не вярват в себе си, въобще да не влизат в никакви листи, на никакви места. За мен това беше шанс, даден отгоре, който аз използвах по най-добрия начин. Не съм стоял в поза от източните култури и религии, наблюдавайки какво се случва. Това е един процес, в който влизаш и зависи от твоите представи, от твоята перцепция как ще излезеш от него. Всяка медия, особено в началото, се опитваше по някакъв начин да ме подхлъзне или да ме представи в друга среда, в друга роля. Казваха, че едва ли не не съм заслужил мястото си или не ставам", споделя бившият евродепутат.

Неков допълва, че не му е липсвало самочувствие, влизайки в надпреварата за Европейския парламент. Казва още, че е завършил повечето инициативи, които е подел в ЕП. "Едната е "Да защитим българския вкус" с географските означения - да може все повече български продукти да имат такова лого, такава защита по схемите за качество. Второто е в земеделския сектор да има услуга "Опрашване", обяснява Момчил Неков.

Колкото до това дали издигналата го коалиция го е принуждавала да се откаже от евромястото си тогава, той държи да уточни: "Имаше такива предложения, но нямаше натиск. Когато казах, че това е моят избор, не е имало повторни срещи по темата. Това е било грижа за моята психика - дали ще мога да се съхраня в такава ситуация", коментира Неков.

Днес той строи дом за възрастни хора и хора с деменция в Силистра, където е роден. Решава се на това след трудностите, през които семейството му минава с неговите баби. Има дъщеря на 4 години, а от 2 седмици насам е баща и на момче.

Не се отказва и от политиката. Преди две години, в коалиционното правителство на Кирил Петков, като представител на БСП получава пост на заместник-министър на земеделието - ресора, в който работи и в Европарламента. Преди това се кандидатира и за кмет на родния си град. Губи на балотаж, но в резултата не вярва и до днес.

Попитан каква трябва да е първата задача на новия ЕП, Неков заяви, че това е визовата реципрочност. "Да се постигне пълна визова реципрочност за четири държави в Европейския съюз – България, Румъния, Хърватия и Кипър", подчерта той.

Рецептата на бившия евродепутат за успешна държава пък е повече взаимодействие с европрокуратурата, създаване на Министерство на демографската политика и използване на изкуствения интелект за държавни цели.

Снимка: кадър Нова телевизия

Facebook коментари