Събота, 15 Юни 2024 г.

Магията на парите с Гераците е вече в Силистра

От днес петък 03 МАЙ очаквайте в програмата на Latona Cinema - Силистра - премиера на българския филм "ГЕРАЦИТЕ"! "КАРТИ НА СМЪРТТА" е новият филм на ужасите за най-смелите, а за малките зрители имаме "ГОРСКИ МЕЧОЦИ", "ЗАЕШКА АКАДЕМИЯ" и "ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ЛУНАТА"!

🎥 ГЕРАЦИТЕ - от петък 3 МАЙ в програмата
⏰ 102 минути
🔈 Български език

Нов прочит на класическата повест "Гераците" от Елин Пелин предлага едноименният филм, който неотдавна бе включен в селекцията на Международния телевизионен фестивал "Златната ракла" в Пловдив. "Потопих се във времето отпреди век, за да разбера как са живели хората тогава, какво ги е свързвало и разделяло, кое ги е карало да се смеят и плачат, какви са били мечтите и страховете им... Изчетох и много документи. Искаше ми се да проумея връзката на политиката и парите с човешкото его. И защо се стига дотам да мразиш и унищожаваш най-близките си. Същите грехове имаме и днес". Така известният актьор Максим Генчев, сценарист и режисьор на филма, обяснява мотивите си да ни върне към сагата за разпада на семейството на Гераците.

"Това е една балканска история, започнала в края на XIX век – казва той за Радио България. – По някакъв начин онова време е близо до сегашната ситуация, когато излизаме от социализма и минаваме към капитализъм, тогава също са навлизали капиталистическите отношения. И в този смисъл потърсих съвременен прочит на темата за магията на парите, които превръщат хората в първични същества, не ги извисяват. Нещо, което виждаме и сега."

Горските мечоци отново са в програмата за малките зрители - ново приключение ги очаква, докато придружават учения Шарлът до изследователската база, но нещата се объркват когато той е отвлечен!

Facebook коментари