Понеделник, 15 Юли 2024 г.

ПГСУАУ "Атанас Буров" остави следа в XVII Национална олимпиада по гражданско образование

Активното гражданско общество е един от признаците за развита демокрация. Да се изгради младият човек като гражданин на страната си всъщност означава, че той трябва да се научи да разбира проблемите, които стоят пред обществото в настоящето и да проявява инициативност и ангажираност в разрешаването им. Несъмнено на училището се пада отговорността да стимулира и развива гражданското участие.

ПГСУАУ "Атанас Буров" е училище, гарантиращо отлична професионална подготовка и развитие, но също даващо възможност на своите възпитаници да усвоят необходимите знания и умения, да натрупат опит за успешно включване в обществения живот.

Упоритостта се възнаграждава! Така можем да обобщим продължаващата вече втора година екипна работа в областта на гражданското образование между Ивайла Желязкова, ученичка в 9в клас и нейната преподавателка г-жа Елена Къркова. Техният проект "Мислим глобално, действаме локално", бе избран сред 20 финалисти, допуснати до националния кръг на олимпиадата по гражданско образование, който се проведе между 26-28 април 2024г. в град Велики Преслав.

На финалния етап участниците публично представят и обосновава своята проектна идея и аргументират писмено гражданска позиция по типичен случай – казус. Оригиналност, новаторство, атрактивност са думите, около които се обединиха останалите участници и техните ръководители по повод защитата на Ивайла на идеята, колко важно е да съхраним нашия общ дом – Земята, правейки ежедневни малки стъпки, които ще доведат до глобалната промяна. Високо бе оценена и гражданската позиция на ученичката по актуалната тема за домашното насилие в България.

Отлично представяне, оспорвана конкуренция, достойно седмо място!

Полският писател и автор на афоризми Станислав Лец казва: "За да стигнете до извора, ще Ви се наложи да плувате срещу течението!". Да плуваш срещу течението е трудно, но удовлетворението от постигнатото е пълно и дава стимул да продължиш!

С пожелание за бъдещи успехи нека благодарим на Ивайла и г-жа Къркова за активността, упорития труд и всеотдайността!

Facebook коментари