Петък, 14 Юни 2024 г.

Общински съветник от ДПС предлага осветяване на пешеходните пътеки през нощта

Общинският съветник от ДПС в Силистра Рефик Хадживат е внесъл докладна записка, в която предлага спешни мерки за подобряване на безопасността на пешеходците през нощта.

В докладната се посочва, че с настъпването на тъмната част на денонощието се наблюдава ръст на ПТП на пешеходни пътеки. Хадживат подчертава, че Общинският съвет не може да повлияе пряко на факторите, свързани с шофьорите и МПС, но може да предприеме действия за подобряване на пътната обстановка.

Основният проблем, според Хадживат, е липсата на осветление на пешеходните пътеки. Той посочва, че в голяма част от общината липсват осветителни тела, а там където ги има, те са неподходящи и не осигуряват достатъчно светлина.

В докладната се предлагат следните мерки:

• Оценка на риска: Да се изготви оценка на риска от ПТП на пешеходни пътеки през нощта.
• Осветление: Да се предприемат всички законови възможности за осветяване на пешеходните пътеки и обозначаването им.
• Финансова обосновка: Да се подготви от общинската администрация финансова обосновка за евентуални съдебни искове срещу Общината, свързани с лошо състояние на пътната маркировка и липса на осветление.

Хадживат предлага Общинският съвет да свика спешно Комисия по безопасност на движението, която да обсъди предложените мерки и да изготви план за действие.

Очаква се Общинският съвет да разгледа докладната записка на следващото си заседание на 25 април.

Facebook коментари