Четвъртък, 30 Май 2024 г.

Вълнуващо пътешествие из българското културно наследство за ученици от Тутракан

На 18 април учениците от ll б клас от СУ "Христо Ботев" - Тутракан с госпожа Ирена Проданова и госпожа Анка Козарева отбелязаха в училищната библиотека Световния ден за опазване на паметниците на културата и забележителните места.

Второкласниците проследиха образователни филми, които рекламират културното наследство на България. Запознаха се по-обстойно с Биосферен резерват "Сребърна", Ивановските скални църкви и Свещарската гробница. Това са български обекти в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, които се намират в близост до града, в който живеят.

Учениците четоха текстове с кратки сведения и информация за тях от енциклопедии и брошури. Слушаха песен в изпълнение на хора на Бистришките баби - обект с нематериално наследство. Насочиха вниманието си и към паметни места в родния град. Развълнува ги видеоклипът с песента "Тутракан мой любими", в изпълнение на Христо Кидиков. Проследиха снимки, съхранили мигове от откриването на иновативен мемориал "Тутраканска епопея 1916". Коментираха, че биха показали на свои гости и АК "Рибарска махала".

Рецитираха стихотворението "Родна реч" от Ран Босилек. Изпяха и песента. Направиха важен извод, че паметниците и историческите места са уязвими и понякога застрашени, затова трябва да ги пазим и защитаваме.

Facebook коментари