Неделя, 26 Май 2024 г.

Силистренски туристи покориха Шуменското плато в Националния поход "От тука започва България"

Над двеста туристи от цяла България, сред които и представители на Туристическо дружество "Силистра", се събраха в Шуменското плато, за да участват в Националния поход "От тука започва България".

Събитието се проведе при отлична организация от Туристическо дружество "Мадарски конник" и бе посветено на 1 343 години от създаването на Българската държава, на 43-тата годишнина на паметник-комплекс "Създатели на българската държава" и на 122-та годишнина на дружеството домакин.

Туристите от Силистра, водени от Виолета Атанасова – председател на ТД "Силистра" и член на Инспектората на БТС, бяха посрещнати с хляб, сол и малки подаръци в парк "Кьошковете".

След приветствени думи от председателя на БТС Венцислав Венев, председателя на ТД "Мадарски конник" Ангел Филипов и други гости, походниците тръгнаха по 18-километров маршрут, който ги отведе до историческия паметник "Създатели на българската държава".

Там те изслушаха екскурзоводска беседа и поднесоха венец.

Вечерта се състоя тържество, на което бяха връчени почетни плакети и грамоти на дружествата, участвали в похода.

Председателят на БТС Венцислав Венев благодари на ТД "Мадарски конник" за отличната организация и подчерта, че "Походът "От тука започва България" вече се е превърнал в марка, която се утвърждава вече 22 години".

Васил Николов – член на УС на БТС, запозна присъстващите с предстоящи инициативи на БТС и с подписка с предложение до Министерски съвет на Република България за деактуване на хижите "Македония" и "Чакалица".

На втория ден от похода туристите имаха възможност да посетят скалните манастири в Шуменското плато, пещера "Бисерна", Томбул джамия и други забележителности.

Facebook коментари