Вторник, 18 Януари 2022 г.

Недоимък мъчи опитната станция по кайсията в Силистра

В Силистра се намира единствената у нас опитна станция по кайсията, която пази националния кайсиев генофонд. В Опитната станция се съхраняват 600 кайсиеви сортообразци, 11 от които селектирани именно там. Недоимъкът обаче вече оставя своя отпечатък.

"През 2010 г. не сме получили субсидия за поддържане на генофонда, което изключително ни затрудни", признава директорът на Опитната станция по кайсията в Силистра проф. Мария Димитрова.

За обработка на кайсиевите масиви се използват трактор и пръскачка, които са на 30 години. Те постоянно са в ремонт.

"Така стана, че нямахме плод, който да реализираме… Оттам се получиха тези аномалии за плащане на фонд работна заплата. Последно сме дали заплати за месец юли", обяснява главният счетоводител Снежана Петрова.

За да увеличи собствените си приходи, станцията продава разсад.

"От цяла България искат да закупят от нашите дръвчета, защото са от високодобивни сортове, присадени на подходящи подложки, което е изключително важно за кайсията", казва проф. Мария Димитрова.

На фона на всичко това, от опитната станция не забравят да се похвалят, че по-голямата част от кайсиевото производство на Македония е със сорт "Роксана", селектиран в Силистра.

информация на бТВ

Facebook коментари