Четвъртък, 30 Май 2024 г.

Ученици от Силистра на незабравимо пътуване до Плиска

Ния Атанасова от 11. Б клас на Езикова гимназия "Пейо Яворов" - гр. Силистра разказва за едно незабравимо пътуване до историческите забележителности в Плиска – първата столица на средновековна България.

Учениците, изучаващи история и цивилизации като профилиращ предмет, са преживели вълнуващо пътешествие, изпълнено с опознаване на българската история и култура.

Първата им спирка е била Двора на кирилицата – символ на българската култура. Там те са се запознали с вълнуващата експозиция, разкриваща важността и развитието на кирилицата като една от най-старите писмености в света.

След това учениците са се отправили към Националния историко-археологически резерват "Плиска", където са се насладили на богата колекция от артефакти от периода на Първата българска държава. Музеят им е предоставил дълбок поглед върху историята на региона и неговото значение за европейската история.

Разходката из Голямата базилика в Плиска е била незабравимо преживяване. Най-голямата средновековна църква в Югоизточна Европа е изпълнила учениците с възхищение от мащаба и изяществото си, като е свидетел на богатата религиозна и културна история на региона.

Пътуването до Плиска е било истински урок по история, съчетан с незабравими емоции и открития. Учениците са се докоснали до величието на българската култура и са се потопили в атмосферата на средновековната ни държава.

Това пътуване е поредният пример за това как образованието може да бъде не само поучително, но и вълнуващо и запомнящо се.

Facebook коментари