Неделя, 16 Юни 2024 г.

Силистра – град с връзка с космоса

Днес се навършват 63 години от историческия полет на Юрий Гагарин – първият човек, стъпил в орбита около Земята. На 12 април 1961 г. той излита с космическия кораб "Восток 1" и завинаги се вписва в историята на човечеството.

На 10 април 1979 г., в 20 ч. и 34 мин. московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб "Союз-33" с международен екипаж: командир на полета Николай Рукавишников и българския космонавт-изследовател Георги Иванов.

Все по-малко хора знаят, че Силистра има своя принос в българската космонавтика.

Преди 45 години, през 1979 г., заводът "Оргтехника" в града изпълнява важни поръчки за програмата "Интеркосмос"

Произведени са печатни платки за космическа електронна апаратура, изпратени в Звездното градче, както и специален програмиран джобен електронен калкулатор "Елка 245" за българските космонавти.

"Оргтехника" – предприятие с богата история

Създадена през 1964 г., "Оргтехника" се превръща в на-големия производител и износител на електронни изделия за Източна Европа. Заводът е известен с производството на монетоброячни машини, спиртографи, електронни фотокопировъчни апарати.

Първата електронно-изчислителна машина в Силистра е "Елка 6521". Тя е изработена от ЦИИТ-София и това е четвъртия калкулатор в света и първия калкулатор, който може да коренува и да степенува.

"Елка 22" и "Елка 25" – емблематични български калкулатори

Сред най-известните продукти на "Оргтехника" са калкулаторите "Елка 22" и "Елка 25". "Елка 25" е с принтер и е сред водещите модели в своя клас в света.

Заводът разработва и апарати за военно-морския флот на СССР, включително изчислителни и навигационни апарати, както и специални компютри за съветските подводници.

Facebook коментари