Неделя, 16 Юни 2024 г.

Следващата седмица откриват нов музей в Мемориалния комплекс "Военна гробница -1916"

На 18 април в тутраканското село Шуменци официално ще бъде открит новият иновативен музеен обект - Мемориал "Тутраканска епопея - 1916". Това съобщиха за КВОРУМ от общинската администрация в Тутракан.

Новата музейно-експозиционна сграда включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята и го карат да я съпреживее. Информацията ще бъде представяна чрез експозиция и 3D карта на събитията, беседа от гид, съобразена с възрастта и познанията на публиката.

Основното ядро на музейната експозиция е интерактивна диорама, където посетителите ще имат възможност емоционално и реалистично да преживеят атаката на Тутраканската крепост през 1916 г. Експозицията ще представлява 360-градусово съпреживяване на бойното поле.

По примера на модерните европейски музеи има тематично кафене, където посетителите могат да потърсят допълнителна информация на информационни табла. Събитията в Добруджа са представени не като изолиран епизод, а в контекста на световните събития. Поради това мястото е подходящо за извънкласни уроци за ученици от цялата страна, казват още от община Тутракан.

За най-малките гости на музея е предвиден детски кът с интерактивни занимания, пъзели и игри.

Facebook коментари