Неделя, 16 Юни 2024 г.

Какво знаем за Етнографски музей - Силистра

Етнографският музей в Силистра е истинска съкровищница на историята и културата на Добруджа.

Етнографският музей в Силистра е разположен в емблематична сграда, чиято история е тясно преплетена с миналото на града. Къщата, датираща от средата на XIX век, е изградена като кунак за Османския бей, управлявал по онова време Силистра. Нейната архитектура, дело на майстори балканджии, се отличава от типичната за Добруджа къща от онова време.

След Освобождението през 1878 г. сградата е превърната в седалище на околийското управление на Силистра. По време на румънската окупация на Южна Добруджа, тя е използвана като затвор, функциониращ до 1952 г. През следващите 12 години къщата е дом на ученическо общежитие.

През 1967 г. сградата е предадена на Силистринския градски музей и е превърната в обособен етнографски музей. Оттогава музейният комплекс е отворен за посетители, разкривайки богатата история, култура и традиции на Добруджанския регион.

Първият етаж е посветен на поминъка, като акцентът е върху земеделието, с фокус върху отглеждането на пшеница, основна култура в Добруджа. Тук са представени инструменти, използвани в миналото, както и фотографии, илюстриращи земеделските практики.

Вторият етаж ни пренася в света на добруджанските носии, отразяващи влиянието на различните етнически групи, населявали региона. Най-старото население, гребенците, се отличава със своеобразната си шапка с качул, наподобяващ гребен на петел. Разгледаме и носиите на други групи, като тракийци, власи и гагаузи, както и как те са се развивали с течение на времето.

Особено внимание заслужава и колекцията от накити, изработени от сребро, бронз и злато. Тези изящни украшения не само са красиви, но и са били символ на социалния статус на жената.

В третия етаж са представени обредни хлябове и празнични костюми, свързани с най-големите празници, чествани от населението на Добруджа – Коледа, Лазаров ден и Великден. Тук можем да видим автентични маски, лазарски костюми, както и различни видове обредни хлябове, приготвяни за различни поводи.

Етнографският музей в Силистра е не само място за съхранение на културни ценности, но и пространство за жива връзка с миналото. Музеят организира редовни изложби, образователни програми и демонстрации на традиционни занаяти, които ни дават възможност да се докоснем до автентичния дух на Добруджа.

Ако търсите интересно и познавателно пътуване назад във времето, не пропускайте да посетите Етнографския музей в Силистра!

Допълнителна информация:

Работно време:

Лятно работно време

(1 април – 30 септември)

от вторник до събота
9.00 – 12.30 ч.
12.30 - 17.00 ч.
Почивни дни: понеделник и неделя

Зимно работно време

(1 октомври – 31 март)

от понеделник до петък
9.00 – 17.00 ч.

Почивни дни: събота и неделя

Цени

Ученици, студенти, пенсионери – 1 лв.
Възрастни – 3 лв.
Беседа – 6 лв.

Екскурзовод: 086/ 831 142, 0878 967 478

Адрес: Силистра 7500, ул. "Отец Паисий" 37

тел.: 086/ 831 142, 0878 967 478

ел.поща: museumsilistra@abv.bg

Facebook коментари