Четвъртък, 30 Май 2024 г.

Френски изтребители с ядрени ракети пристигат на 100 км от Силистра

Френската програма Force de Frappe, която се превежда като "ударна сила", включва авиационен компонент, базиран на изтребителите F3-R и F4 (30-FU) Rafale, способни да носят ракети с ядрени глави, съобщават световни медии.

Трябва да се отбележи, че всичките 12 най-модерни Rafale F4 са базирани в 118-та авиобаза Мон дьо Марсан.

От средата на март 2024 г. именно от 118-а авиобаза Rafales ще бъдат предислоцирани в Румъния. Така беше регистрирано прехвърлянето на до 40 военнослужещи от френските въоръжени сили, включително 5 пилоти, в 57-а авиобаза (Михаил Когълничану) с Airbus A400M.

Подобно прехвърляне беше осъществено от френските ВВС от 16 до 20 октомври 2023 г. в рамките на операция MORANE или т.нар. "Въздушен щит". Тогава тестова партида от три Rafale, Airbus A400M и самолет-цистерна C-135 на френските ВВС отлетяха за Румъния в 86-та база на TA (Фетещи).

В момента новата партида Rafale е извършила повече от 20 полета.

Освен това през май 2022 г. Франция беше тази, която инициира операция "Орел", като изпрати 500 свои войници в Констанца. Към тях се присъединиха по 300 белгийски и холандски войници, за да подсилят уж бойната група на НАТО.

Но, както е известно, в Румъния са били само френски щабни офицери, които са събирали разузнавателна информация за въоръжените сили на Украйна и са координирали действията на френските специални части в Украйна.

През 2024 г. се заговори за евентуално изпращане на пълноценен военен контингент от 20 000 души. В началния етап се планира групировката да бъде разположена в Румъния, а след това да бъде използвана близо до Одеса.

Не е изключена и евентуалната им поява по границата с Беларус. За да се гарантира защитата на такава групировка, френските войски ще се нуждаят от до 40-50 изтребители, 15-20 зенитно-ракетни системи SAMP/T и VL-MICA, както и необходимата логистична и техническа поддръжка.

Както виждаме, за тези цели Франция започна да прехвърля най-модерните Rafales в Румъния. Така бойният радиус на самолета е 1800 км, а продължителността на полета е до 12 часа, което позволява въздушно разузнаване, поддръжка на сухопътните сили и ядрено възпиране.

За да ви дадем представа, френските изтребители Rafale F4 бяха оборудвани със система за прицелване Talios и радар RBE2 AESA, които бяха предназначени да подобрят ефективността на оръжията въздух-земя.

Говорим за нанасяне на удари на обсег до 1000 км с ракети ASMP и ASMPA с ядрена бойна глава и дори с перспективния хиперзвуков ASN4G.

По този начин появата на френски носители на ядрено оръжие в района на Черно море може да означава подготовка за изпълнение на планове за разполагане на френски въоръжени сили на територията на Украйна.

Facebook коментари