Четвъртък, 30 Май 2024 г.

Румъния слага таван на надценките: До 20% за местните продукти

Румънското министерство на земеделието възнамерява да изготви проект за нормативен акт, според който търговската надценка в магазините за румънските продукти не трябва да превишава 20 процента, заяви днес ресорният министър Флорин Барбу, цитиран от Аджерпрес.

"Наредбата за таван на търговската надценка до 31 декември беше превърната в закон от парламента. В момента е в ход законодателен проект, чрез който с колегите ми от министерството на земеделието искаме всички земеделски хранителни продукти, които са преработени в Румъния, да имат коректна търговска надценка. Не искаме вече на рафтовете в магазините в Румъния търговската надценка на румънските продукти да превишава 20 процента", посочи той.

"По този начин румънските продукти ще имат търговска надценка, ограничена до 20 процента, а на продуктите, които идват от внос, търговците може да слагат каквато си искат надценка. Защото в момента, ако направим анализ и сме правили такъв анализ, румънските земеделски хранителни продукти имат по-голяма надценка от продуктите, които идват от внос в магазините за търговия на дребно", отбеляза още министърът.

Той подчерта, че през 2023 г. и 2024 г., откакто съществува тавана на търговската надценка, продуктите са поевтинели с между 8 и 28 процента.

"Ако направим сравнение с 2022 г., индексът на потребителските цени според Националния статистически институт показва, че продуктите са били с 30 процента по-скъпи, отколкото през 2023 г., когато имахме таван на търговската надценка", каза още Флорин Барбу.

Министърът на земеделието посети днес заедно с управителя на Университетската болница за спешна помощ в Букурещ Каталин Кърстою, който е кандидат на управляващата коалиция за кмет на столицата, базар за популяризиране на румънски продукти, който се провежда от 29 до 31 март в двора на министерството.

Facebook коментари