Неделя, 26 Май 2024 г.

Учител и ученичка от Силистра с престижна награда за исторически проект

Десетокласничката от Природоматематическата гимназия "Св. Климент Охридски" гр. Силистра Ивет Атанасова и нейния преподавател по история Иван Ненов са сред 19 ученически проекта и техни учители които бяха отличени като най-добри сред участниците в Националния ученически конкурс за есе "Наследник съм на…", посветен на 110-ата годишнина от Балканските войни (1912 - 1913), те бяха наградени на тържествена церемония в Министерството на отбраната. Наградите бяха връчени от заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и на образованието и науката Емилия Лазарова на, 26 март, в деня, в който се навършват 111 години от падането на Одринската крепост (1913 г.).

Националният ученически конкурс "Наследник съм на…" е организиран от Министерството на отбраната и Централното военно окръжие (ЦВО), съвместно с Министерството на образованието и науката, регионалните управления на образованието и Съюза на ветераните от войните на България. Участие взеха ученици от средните училища, разделени в две групи, според регламента: първа група от V – VII клас и втора група от VIII – XI клас. В конкурса участваха 135 ученически проекта.

На 13 март 2024 г., по повод отбелязването на 111 години от превземането на Одринската крепост през 1913 г. (стар стил), на регионално ниво бяха наградени класираните на първо, второ и трето място ученици, както и всички участници. От класираните на първо място в страната, бяха отличени 19 проекта: осем в първата възрастова група и 11 във втората, чиито автори бяха отличени на 26 март. Наградените получават грамота от Националния инициативен комитет, книгата "Българските бойни знамена. За честта и славата на България", а 19-те отличени получиха и книгата "Светът на българския войн". Техните есета ще бъдат публикувани в сборник, издаден от Съюза на ветераните от войните на България.

Facebook коментари