Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Недостатъчната влага забавя сеитбата в Добруджа

Студеното време, по-ниските температури и недостатъчната влага на почвата, са причина пролетната сеитба в района на Добруджа тази година да закъснее, коментира за Радио Варна Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Тя изрази притеснението си, че 2024 година ще е трудна за земеделците и допълни, че се отчита намаляване на броя на земеделските производители както у нас, така и в цяла Европа.

В момента температурата на почвата в Добруджа е 5-6 градуса, което е изключително ниска температура за сеитба на пролетници. Обикновено, за да стартира сеитбата е необходимо да се задържи температура от 8 до 10 градуса, обясни Жекова.

Всеки земеделски производител решава какво да засее първо в зависимост от региона. За добруджанския край се знае, че има късни слани обикновено май месец и се получава осланяване, което е много рисково повече за царевицата, отколкото за слънчогледа. Но това което предстои, може би след средата на април, са сеитбите на слънчоглед и царевица, каза още Жекова.

По нейните думи носим наследство от 2023 година, която беше изключително тежка за сектор зърнопроизводството и специално за Добруджа. Ниски добиви, засушавания и много горещи дни са основните причини за по-ниските добиви в региона. В същото време е отчетена висока себестойност на продукцията и на финала се оказва, че голяма част от производителите тази година са на загуба.

Притеснителното в момента е, че се запазва липсата на влага в почвата. От януари до този момент в Добруджа са паднали 22 л/кв.м. дъжд, а на места и по-малко, което е много под нужното.

В тази ситуация се предвижда да се намалят торовете, първо защото са скъпи и второ защото ще причинят негативен ефект в момент когато има засушаване, обясни Радостина Жекова. Другото, което трябва да се направи, е намаляването на сеитбените норми както на слънчоглед, така и на царевица, защото гъстите сеитби при една суша обикновено не водят до никакви добиви.

Като цяло земеделските производители в цяла Европа намаляват с всяка година, показва статистиката. Продават се стопанства, защото земеделците не могат да издържат на финансовия натиск, който се оказва върху тях. На едно от последните общи събрания на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите са изключили 20 фирми, които са приключили дейност. На фона на 150 фирми да изключиш 20 е доста притеснително, коментира още Радостина Жекова.

Facebook коментари