Четвъртък, 30 Май 2024 г.

"Тудори елеа" събра българи от различни краища на Румъния

Сдружение "Български извори" се завърна от тържеството "Тудори елеа", познато още като "Великден на конете", което се проведе в град Търговище, Румъния.

Събитието бе отбелязано с присъствието на важни служители както от България, така и от Румъния.

Българската делегация бе водена от г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. В нея участваха още Негово Превъзходителство Радко Влайков, посланик на Република България в Румъния, културно аташе на посолството на Република Унгария, г-н Огнян Илиев, г-н Джорджи Наков, депутат от българското малцинство в Румъния.

Домакините от Търговище посрещнаха гостите с гостоприемство. Сред тях бяха г-н Костаче Мариан, председател на Сдружение "Заедно", кметът на Община Търговище, г-н Даниел Кристиан Стан, председател на Окръжния съвет, Г-н Корнелиу Стефан, както и българите от Балени-сръбци, Българската общност Бранещти, от Винга и представители на БНР Банат-Румъния.

Събитието се проведе при отлична организация. Конете дефилираха превъзходно, а изпълненията на фолклорните състави бяха възхитителни.

Сдружение "Български извори" е благодарно за поканата и за възможността да се срещне и общува с представители на другите български общности в Румъния.

"Тудори елеа" е важен български празник, който сплотява българската общност и запазва българските традиции. Сдружение "Български извори" ще продължи да подкрепя тази и други български общности в Румъния

Facebook коментари