Четвъртък, 30 Май 2024 г.

Алфатарецът Стефан Боздуганов - герой от борбата за освобождение на Добруджа, ще бъде представен в национален ефир

Тази неделя, 26 март, от 16:30 ч. в предаването "Операция история" по "България онеър" ще бъде представен алфатарецът Стефан Боздуганов – виден деец на ВДРО в борбата за освобождение на Южна Добруджа от румънската окупация.

Гост в предаването ще бъде историкът изследовател от Варна Валентин Събков, автор на сборника "Без борба – няма свобода". Голяма част от книгата е посветена на ВДРО и нейни дейци от Силистренско, сред които е и Стефан Боздуганов, наричан "Апостолът на Добруджа".

Събков е автор на множество публикации за дейците на ВДРО и за борбата за освобождението на Добруджа. Той е сред редовните участници във Форум "Българска наследство" в град Балчик.

През 2015 г. по инициатива на Събков в град Алфатар е поставена паметна плоча на Стефан Боздуганов. В момента той работи по няколко нови книги, посветени на историята на Добруджа.

В предаването "Операция история" ще бъдат представени интересни факти за живота и дейността на Стефан Боздуганов, както и за борбата на ВДРО за освобождението на Южна Добруджа.

Не пропускайте да гледате!

Facebook коментари