Четвъртък, 30 Май 2024 г.

Изложба на израсналия в Тутракан Кирил Господинов отбелязва 90-годишнината на големия български артист

Кирил Господинов, станал известен като "Баш майстора" е роден на 24 май 1934 г. в провадийското село Гроздево, но след Крайовската спогодба, освобождението на Южна Добруджа през 1940 г. и изселването на румънците от добруджанските села, семейството му се премества да живее в с.Търновци, село на 10 км от Тутракан, а малко по-късно и в гр.Тутракан.

Документалната изложба "Кирил Господинов – актьорът Баш майстор" е посветена на творческата дейност и 90-годишнината от рождението на големия български артист. Откриването е на 22 март в градската градина пред Народния театър, съобщават от Съюза на артистите в България (САБ).

Използвани са документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на САБ, Сатиричния театър "Алеко Константинов", театър "София", Българската национална филмотека, държавната агенция "Архиви" и личния архив на актьора, със съдействието на Веселина Господинова.

Един от най-обичаните актьори Кирил Господинов остава в сърцата на хората най-вече с екранните си роли на Алекси в "Понеделник сутрин", редник Спиро Стоименов в "Тримата от запаса", Любо в "Слънчев удар". Емблематичен остава пресъздаденият от него образ на Рангел Лелин – Баш майсторът, който има пет екранизации – "Баш майсторът", "Баш майсторът на море", "Баш майсторът на екскурзия", "Баш майсторът фермер" и "Баш майсторът началник".

Въпреки популярността, която му донася киното, Господинов остава верен на театралната сцена. Дебютната му роля е Любо в "1:0 в наша полза" от Е. Попниколова и А. Иванов в Драматичен театър – Разград, през 1952 г., много преди да се дипломира като актьор в класа на проф. Филип Филипов през 1966 г. във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов".

През годините работи в театрите в Бургас, Перник, Варна, Сатирата и театър "София". Сред по-известните му сценични превъплъщения са Гунчо в "Има ли смисъл да утепваме мечка?" от П. Панчев, Клавдий в "Хамлет" от У. Шекспир, Странджата в "Хъшове" от Ив. Вазов, Ганчо Куката в "Първите" от П. Ю. Тодоров, Чаусър в "Кралският бръснар" от А. В. Луначарски, Пугачов в "Самоубиецът" от Н. Ердман, Бай Ганьо в "Реквием" от П. Маринков.

Facebook коментари