Четвъртък, 30 Май 2024 г.

От днес нови правила в ресторантите и супермаркетите в Румъния

Нови правила в ресторантите и супермаркетите влизат в сила от днес в Румъния, съобщиха местните медии. Заведенията за обществено хранене са задължени да поставят на входа или на друго видно място менюто за удобство на хората, които искат да поръчат храна за вкъщи.

Клиентите вече няма да бъдат таксувани за кутиите и опаковките, когато взимат храна за вкъщи, разходите за които ще се поемат от съответния ресторант.

Що се отнася до магазините за хранителни стоки, те са задължени да намалят цените на продуктите с изтичащ срок на годност или да ги дарят на неправителствени организации или приюти за животни.

Тези мерки са част от усилията за борба с хранителните отпадъци и насърчаване на по-отговорното управление на храните в индустрията на хотелиерството.

Статистиката показва, че румънците изхвърлят на боклука три четвърти от това, което консумират или около два и половина милиона тона храна годишно. Около 40 процента от хранителните отпадъци идват именно от домакинствата, предава румънската телевизия Антена.

Facebook коментари