Четвъртък, 30 Май 2024 г.

Сградата на Куклен театър - Силистра стана на половин век

Началото на кукленият театър в Силистра е през далечната 1960 година на миналия век, когато под ръководството на Петър Чумпалов е поставена първата детска куклена постановка в читалище "Доростол" - Силистра.

В днешната сграда театърът се помещава вече 50 години. Открит е тържествено на 20 февруари 1974 година. " Нека в тази сграда да има винаги детски смях, детски песни и слънце над щастливите детски глави " е написал в книгата за впечетления з.а. Любомир Кабакчиев, председател на Съюза на артистите в България, пристигнал специално за откриването. Първият билет е продаден на Младен Йорданов Парушев, на гърба на който пише , че важи за всички представления на Кукления театър. На импровизираната трибуна построена пред театъра виждаме лицата на Георги Кардашев, Ганка Андреева, Димо Бъчваров, Татяна Тихчева и Добрин Кузманов, все партийни величия за времето си.

През своето четиридесет и шест годишно съществуване Кукленият театър е имал осем директора. Първият директор е Роза Куюмджиева от Габрово, след нея този пост са заемали Минчо Чорбаджийски, Димитрина Баснарова, Цветан Моновски, Симеон Манолов, Кръстю Младенов, Минка Симеонова и настоящият директор от четири година Златина Станева. През изминалите години са поставени над 200 куклени постановки с над 1000 представления, които са доставили удоволствие на десетки хиляди деца от града ни и региона. Нашите кукленици имат участие в много фестивали от национален и международен мащаб, на които се печелили десетки награди. С носталгия си спомнят, вече порасналите деца, за международния куклен фестивал " Ян Бибиян ", който се провеждаше в града ни под патронажа на Куклен театър - Силистра, но поради финансови затруднения приключи своето съществуване.

Днес , след като с министерско постановление се възстанови Драматично - кукления театър в града ни, на сцената на театъра се реализират вече и драматични постановки. Ведно с това продължава да се работи по куклените спектакли, които са заложени в програмата до края на сезона.
Творческият колектив на Драматично - кукления театър в Силистра е амбициозен в своите начинания. А и градът ни, който е с над 150-годишна театрална дейност, заслужава този храм на културата.

Марин Минев
АРТ Силистра

Facebook коментари