Четвъртък, 30 Май 2024 г.

Силистренски следи в творчеството на Борис Илиев

Документална изложба, посветена на 97 години от рождението на Борис Илиев, е подредена във фоайето на Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград. В експозицията са показани произведенията на Илиев, съхранявани във фонда на библиотеката, каза за БТА директорът на културната институция Димитър Петров.

Борис Илиев е роден на 24 март 1927 г. в исперихското село Свещари. Той е активен читалищен и културен деятел, учредител и председател на Културно-просветно дружество "Родно Лудогорие" от създаването му през 1990 година.

Борис Илиев е един от най-големите изследователи на Лудогорието, краевед и родолюбец, с голям принос в разградското историознание. Неговите 23 книги са издадени след упорита изследователска дейност и имат научно значение. Известни и четени са краеведските му книги, свързани с проучвания на селища от Североизточна България: Тутракан, Силистра, Кубрат, Исперих, Завет, Свещари и други.

В продължение на 30 години е изследвал четата на Таньо войвода, на събитията свързани с нейния боен път през Елията, Лудогорието и Поломието. От 1985 година Борис Илиев е инициатор и организатор на похода "По пътя на четата на Таньо войвода". Изследва и ежегодно организира от 1997 година автопоход "По пътя на шейх Бедреддин Симави".

Борис Илиев е създател на три етнографски сбирки, превърнали се по-късно в музеи: Исперих-1956 г. , Силистра-1961 г., Тутракан-1965 г. През 2000 г. дарява на исперихския музей своята събирана повече от 20 години етнографска сбирка ,, Съвместното битуване на българското и турското население в Лудогорието", сбирка от 500 експоната, уредена в музей в родната му къща в село Свещари, която също дарява на Историческия музей в Исперих. Книжното си творчество дарява на читалищни, училищни и публични библиотеки, особено на Разградската библиотека, посочи Петров.

Той добави, че през целия си активен живот Борис Илиев е записвал исторически факти и спомени, легенди, предания, народни песни, очерци и разкази за родния лудогорски край и Добруджа, обнародвани в негови книги. Пише и за важни исторически събития и личности от Разградския край.

Борис Илиев е предан на идеята и делото, на което е посветил своите знания, сили, опит и живот повече от 50 години. Удостоен е със званието "Почетен гражданин на Разград" през 1999 г.

Facebook коментари