Четвъртък, 30 Май 2024 г.

В Силистра бе отслужен трисагий в памет на Патриарх Неофит

В катедралния храм "Св. св. Първовърховни апостоли Петър и Павел" в Силистра бе отслужен трисагий в памет на Негово светейшество патриарх Неофит. На службата присъстваха областният управител Минчо Йорданов, председателят на местния Общински съвет Димитър Трендафилов

В съболезнователна книга, открита в храма, гражданите и официалните лица оставиха своите послания.

Протосингелът на Доростолската епархия отец Добри Чаков припомни ключовата роля на Неофит за възстановяването на епархията.

"Обикновено, когато такива хора си отидат от този свят, ги оценява посмъртно. Той направи много за нас. Когато започнахме борбата за възстановяването на Доростолската епархия много от членовете на Светия синод казваха, че това е "празна работа". Благодарение на неговото голямо сърце и чувство за дипломация успяхме в това начинание", каза отец Чаков.

По повод кончината на Негово светейшество патриарх Неофит на храма в Силистра са спуснати траурни знамена, а църковната камбана бие на всеки кръгъл час.

Доростолската е сред първите древнопросияли епархии в българските земи, създадена около 390 година. Дала е 21 християнски мъченици. Един от тях е Свети Дасий Доростолски. Негови мощи донесе по време на посещението си в България папа Йоан Павел Втори и те сега се пазят в силистренския катедрален храм. По стечение на исторически обстоятелства Доростолската епархия е била слята с Червенската. Възстановена е през 2001 година.

Facebook коментари