Неделя, 26 Май 2024 г.

Областният управител със съболезнователен лист за кончината на патриарх Неофит

Областният управител на област Силистра Минчо Йорданов изрази своята почит към патриарх Неофит по повод кончината на Негово светейшество, оглавявал повече от десет години Българска православна църква до 2024 г., след като бе избран по време на Патриаршеския избирателен църковен събор в София през 2013 г.

В свой специален "Съболезнователен лист" представителят на държавната власт заяви: "Негово Светейшество патриарх Неофит завинаги ще остане в сърцата на добруджанци от древно просиялата Доростолска епархия, като човек с богата култура и с умението си да общува с хората чрез блага дума и с внимание в името на добруването на църквата и на нейните чеда. С неговата кончина България губи личност, чийто житейски път е свързан изцяло с православието. В продължение на десетилетия той е пример за отците, служещи в храмовете, както и за миряните, следващи вярата в Бога. Поклон пред светлата му памет!".

Заедно със заместник-областния управител Илиян Великов, на председателя на ОбС Силистра Димитър Трендафилов и на представители на други институции г-н Йорданов участва в християнския ритуал "трисагий", включващ кратка заупокойна ектения и молитва в катедрален православен храм "Св.св. Петър и Павел". Участниците в него вписаха свои послания и в предоставената за целта паметна книга за съболезнования. Църковната служба на свещонослужителите бе водена от протосингела на епархията протойерей Добри Чаков.

Във връзка със смъртта на патриарха Светият синод на БПЦ призова вярващите да отправят молитва към Бог "да упокои душата на нашия скъп патриарх в Божието царство". Светското име на патриарх Неофит е Симеон Димитров и е роден на 15 октомври 1945 г. в София. Учи в Софийската духовна семинария и в Духовната академия в София, а специализацията му е в Москва. Замонашва се в Троянския манастир през 1975 г., приемайки името Неофит.

През 1989 г. става ректор на Духовната академия, а през 1991 и 1992 г. – пръв декан на Богословския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски", възстановен по същото време. По-късно е главен секретар на Светия синод. През 1994 г. Неофит е избран за Доростолски и Червенски митрополит с център Русе. От 2001 г., след разделяне на епархията, част от която се възстановена като самостоятелна Доростолска епархия с център Силистра, той става митрополит на новоименуваната Русенска епархия.

Facebook коментари