Петък, 01 Декември 2023 г.

Походът "По стъпките на Бедреддин" ще бъде на 30 октомври и 1 ноември

Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие", Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) и общините и музеите в Силистра, Дулово, Исперих и Разград за 15-ти пореден път организират на 31 октомври и 1 ноември 2011 година традиционния поход "По стъпките на Бедреддин".

Син на баща-мюсюлманин и на майка-християнка, прочут учен от духовните центрове на Анадола, мистик на Исляма и създател на духовен орден, през 1413 година Бедреддин от Симавна повежда въстание против османската империя и нейния феодален ред. То тръгва от Силистра и обхваща земи от днешна Североизточна България до Одрин и Мала Азия. В бунтовната армия на Бедреддин се включват българи, турци, гагаузи, евреи.

Идеите на мистика, философа и реформатора Бедреддин са ценен капитал за балканските народи и целия свят.

15-ият поход "По стъпките на Бедредин" ще бъде открит в понеделник, 31-ви октомври, в 8 и 30 часа в Градската художествена галерия в Силистра с кратка програма и лекция на професор Христо Матанов. След това за два дни участниците ще преминат през Дулово, Окорш, Исперих, Свещари, Ясеновец и ще стигнат в Разград.

Предварително в училищата в цялата страна се проведе и национален ученически конкурс за мултимедийни проекти, есета, стихотворения и рисунки на две теми - "Времето на Бедреддин (1359 - 1420 г.) и неговото въстание (1413 - 1418 г.)" и "Идеите на Бедреддин през призмата на съвременния и модерен свят".

Водено от идеята за добросъседство и доверие, всяка година Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие" организира и традиционния поход по стъпките на Таньо войвода, за който Вашата медия е информирала не веднаж.


Повече подробности за похода могат да се открият на адрес: www.ludogorie.org

Facebook коментари