Четвъртък, 30 Май 2024 г.

Депутат от Възраждане ще работи за разкриването на дежурен кабинет за неотложна медицинска помощ в Силистра

Повече от 10 години Силистра е единственият областен град в България, в който няма дежурен кабинет за неотложна медицинска помощ. Това каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в крайдунавския град народният представител от ПП "Възраждане" Маргарита Генчева. Подобни кабинети осигуряват реално време за почивка на личните лекари през нощта и почивните дни, като поемат здравноосигурените пациенти с неотложна нужда.

Генчева допълни, че в началото на февруари е изпратила писма до директора на Националната здравноосигурителна каса и до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" с въпроси, целящи да "открият корена на проблема", но не е получила задоволителен отговор. Генчева изнесе данни, че ежемесечно има над 600 случаи на хора, които посещават местната болница, а би могло да потърсят помощ в дежурния кабинет, ако такъв имаше.

"Държавните структури трябва да си свършат работата. Никъде в страната този въпрос не е решен чрез самоорганизиране на личните лекари. Работа на администрацията е да направи всичко възможно за решаване на този проблем. В противен случай пациентите няма да получават адекватна медицинска грижа", каза народният представител.

Тя заяви, че ще продължи да повдига темата на национално ниво, а общинските съветници на ПП "Възраждане" в Силистра ще работят на местно ниво.

Facebook коментари