Събота, 25 Май 2024 г.

Силистренският художник Георги Куртев на 92 години

На днешната дата, 10 март, доайенът живописец от Силистра Георги Куртев навършва 92 години!

Георги Куртев е роден на 10 март 1932 година в Силистра. Завършва гимназия в 1950 година, след което постъпва в Художествената академия в София , където учи керамика при професор Стоян Райнов и Венко Колев. Дипломира се през 1957 година и учителства в няколко основни училище в града ни, както и в Педагогическото училище в Силистра.

От 1965 г. до 1992 г. е художник - моделиер по керамика в промишления комбинат "Камъшит". Носител е на наградата "Златни ръце" от Международния мострен панаир в Пловдив. През 1965 година става член на СБХ - София и е един от основателите на Групата на художниците в Силистра към СБХ. Съоснователи са колегите му Йордан Маринов, Никола Ковачев, Бедиг Бедросян и други, които го избират за председател на нейния Художествен съвет. Ръководил е школите по изобразително изкуство към читалище "Доростол" в града ни.

Участвал е в редица градски, областни, зонални и национални художествени изложби /живопис и керамика/, организирани от СБХ в София, Варна, Добрич, Търговище, Смолян, Русе и др. Участвал е няколко пъти в изложбата "Малък формат" в Плевен.

Източник: АРТ Силистра

Facebook коментари